Франция опитва да накара политиците в Северна Македония, които не искат конституционни

...
Франция опитва да накара политиците в Северна Македония, които не искат конституционни
Коментари Харесай

Франция притиска Северна Македония да добави българите в Конституцията

Франция опитва да накара политиците в Северна Македония, които не желаят конституционни промени, да трансформират позицията си. Само по този начин ще се отвори пътят за евроинтеграция на югозападната ни съседка, защото промените са част от изискванията за старт на действителни договаряния за участие в Европейски Съюз.

Президентът Еманюел Макрон сътвори така наречен " френско предложение " - вкарване на конституционните промени в преговорната рамка на Скопие, което бе признато и от българския парламент. Според проекта българите би трябвало да бъдат добавени в главния закон на РСМ дружно с други етноси, като по този начин да се подсигуряват правата им. Само че най-голямата опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ блокира целия развой.

“Франция желае мощно да се ангажира със Западните Балкани, в това число и със Северна Македония, и има ясно предпочитание страните от района да напреднат в евроинтеграцията си “, сподели в изявление за телевизия " Сител " специфичният делегат за Западните Балкани на Франция Рене Троказ, представен от Българска телеграфна агенция.

По думите му - в района има доста провокации, които би трябвало да бъдат преодолени, за които обаче са нужни промени. " Президентът Еманюел Макрон беше явен в позицията си, че процесът на интеграция за Западните Балкани би трябвало да бъде забързан. Целта е тази и ние имаме доста ясна и безапелационна линия - желаеме да помогнем на страните от Западните Балкани, каквато е и Северна Македония, да се причислят към Европейски Съюз ”, уточни Троказ.

Той е разговарял с вицепремиера по икономическите въпроси Фатмир Битичи и с вицепремиера, отговарящ за политиките за положително ръководство - Славица Гърковска, с вицепремиера по европейските въпроси Боян Маричич и с водача на най-голямата албанска партия ДСИ Али Ахмети. Очаква се Троказ да се срещне и с ръководителя на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски.

На въпрос какво чака от тази среща, откакто точно ВМРО-ДПМНЕ се опълчва на измененията в Конституцията, Троказ отговори: " Ще му кажа, че ние беседваме с всички по еднакъв метод, нямаме двойни стандарти и ориста на Северна Македония е в нейните ръце. А задължението страната да се придвижва напред, е освен на държавното управление, само че и на всички партии в Народното събрание ".

" Знам, че френското предложение беше подложено на критика, не от всички, само че от някои. Да помислим дали би било по-добре, в случай че това предложение го нямаше. Без него обстановката би била изцяло блокиране. Виждаме, че в този момент има компликации, разбираме чувствителността, само че в този момент би трябвало да се движите напред. Искаме да притиснем, да помогнем и да почитаме ", добави френският представител.

По думите на Троказ - въпросът за датата за присъединение на Северна Македония към Европейски Съюз не е основен, тъй като отговорът би бил, че това би трябвало да стане колкото може по-бързо.

" Но би трябвало да бъдем готови. 2030 година е опция, която бих сложил като вероятност, и тя би трябвало да бъде упоритост за всички нас. Трябва да работим за по-бързо разширение, само че е значимо, от една страна, Европа да ви помогне, и ще ви помогне с поддръжка, а въпреки това, вие също да имате нужда да работите за промените. Това е двустранен развой, само че е значимо той да приключи действително, бързо и сполучливо ”, сподели Троказ в послание към Скопие.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР